Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lelkiség Húsvétra

2016.03.08

Pável Márta

Húsvéti gondolatok

 

Prohászka Ottokár: Legyetek világító emberek Virágvasárnap gondolataival kezdeném: (forrás: PPEK)

Krisztus mélyen tudott szenvedni. Krisztusnak az Olajfák hegyén vért izzadott a lelke, és könnye véres volt. Sírt az egész világ fölött.

A mi lelkünk is ilyen, amikor látjuk mindazt, ami körülöttünk történik. Mi rémülünk, és idegenkedve nézünk, hogy hát ez ember? Ezt ember csinálja? Krisztus lelkével és szemeivel kell nézni, és így Krisztus lelkén keresztül kell a mi háborgós és fájdalmas gondolatainkat és érzéseinket áthevíteni. Akkor az ember tisztultabban, igazabban, éppen azért helytállóbban és világot legyőzőbben állja meg a helyét.”

Ez a Húsvét talán jobban fájó, mint az eddigiek voltak. Miért is? Annyira üres a nép többségének a lelke, nincs bennük az izzó Krisztus-hitből táplálkozó lelkierő, ami a török veszedelemkor volt, amivel győzni tudtak a hódítók ellen. Ma sokaknak fel sem tűnik, mi fog elveszni.

Most látszik, hogy a többség lelkileg kiüresedett, hitét elvesztett és a hazaérzelmet tekintve tartalmilag nulla nép már nem tudja megvédeni magát. Fel sem fog nekik tűnni, hogy elveszett az alapjuk, annyira nem tudják, lassan vagy sehogyan sem fognák fel, hogy ha más vallásban élnének.

Krisztus lelkét már hírből sem ismerik, áthevítésről meg szó sem lehet. Nos, így könnyű lesz a mohamedánoknak lerohanni vallásilag is Európát.

Azt szokták mondani, ami nem megy, azt nem kell erőltetni, és azt is, hogy az erősebb győz. Csakhogy ezek most nem igazak. A negatív erő jól megágyazott magának és most aratni fog. Nem azt jelenti, hogy erősebb, csak itt a földön az emberi szabad akarat miatt tűnik annak. Várható volt, de nem lehet beleegyezni a dolgok jelenlegi menetébe. Isten az egyetlen és végső valóság, akivel az utunk végén szembekerülünk! Ez biztos! Őt valóban erőltetni kell, mert nagyon sokat tettünk ellene, mint most is látható.

Jó olvasni Prohászka alábbi sorait, mert Benne még volt, még lehetett fény, ami ma is kellene, hogy legyen, de ha a sötétséget nézem, elhalóak a reményeim.

Uo. Prohászka Húsvét

Milyen szellem, lélekhangulat uralkodik az Úr Jézus feltámadása után, vagyis húsvétkor? Mit jelent ez?

Először is egy óriási lelki felforrást. Itt minden izgatott, fakad, gyöngyözik, bugyborékol, mint egy erős forrás… Mikor az ember meditál, fel kell forrni. A húsvét az, mikor az embernek ilyen feltámadó vágyai, reményei, áhítata, lélegzései vannak...  Azután szent öröm, gaudium, és a szebbik szó, amely a Szent Írásban van: laetitia... Szent derű, derült lelkiség... Ha valaki bánja bűneit, ez derű. Ha valaki az Úr Jézus iránti szeretetet felébreszti, ez szent derű. Ha valaki megtagadja magát, az szent derű. Ezt élvezni kell, élvezni...

Könyörgöm, magyar nép, támadj fel, nagy baj van, hidd el, iszonyú nagy baj!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.