Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halottak napjára

2017.10.27

Pável Márta

kat. hittanár

Halottak napjára

Vigaszt és már látást szeretnék a sírokhoz kimenő embertársaimnak nyújtani, számomra igen méltóságos és misztikus, igaz embertől vett idézettel.

Prohászka Ottokár Új elmélkedések, Halottak estéjén

„ Mikor a mindszentek estéjén elhal az egyház himnusza, s elül a zsolozsma utolsó hulláma, akkor a sor rákerül a túlvilágnak még imbolygó, még tisztuló lelkeire, s miután ők még nem ülhetnek ünnepet, hát ellátogatnak azokhoz, kik szintén inkább gyászolják, mint ünneplik őket. A mindszentek estéje a tisztuló lelkek kimenője, s én úgy nézek a párás; ködös, nehéz lélegzetű estébe, mintha az a sok lila árny, mellyel az ég be van terítve, csupa lélek volna.

Sokan vannak ezek a túlvilági vendégek, temérdeken. Ma este temető lesz tőlük, még pedig virágos, gyertyafényes temető, az egész világ. Látatlanba templomba kísérnek, kiülnek sírjaikra, ott rejtőznek koszorúink árnyékában, ott zizegnek a száraz harasztban, s miután hazamentünk, megzörgetik a szél szárnyán ablakainkat, s ebből a sok, velünk imádkozó s minket kísérő lélektől a túlvilág hangulata borul rá az Isten- s önfeledett világra.… Minden lélek, akit szeretek, egy-egy kis gyertyavilág a végtelenben; legalább is olyan, mint az én gyertyavilágom a temető novemberi estéjében. Mindegyik biztosít, hogy én is oda való vagyok, és bíztat, hogy éljek az élet esti árnyaiban is a hit világosságából s győzzem le a világ törpeségét saját öntudatom fölényével…. Vigyen lelket, tehát hitet s reményt a temetőbe s szeresse a holtakat, az igaz élőket, s imában közlekedjék velük. Szeresse őket és segítse őket! Szeresse sírjaikat is; nézze azokat lélekkel s ültesse be virággal. S ha néha fölsír lelkében a keserű fájdalom diszharmóniája, nézzen olyankor a síron lobogó gyertyalángra s a síron nyíló virágra, s imádkozzék örök életért, örök világosságért s örömért; s meglátja, hogy lelkébe is megnyugvás és béke tér, s kifeslik a hit gyökeréből a sír sötétségét, az élet kegyetlenségét, a fájdalom keservét harmonizáló erős érzés: a remény.”2010-telefonrol-163.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.