Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pável Márta A nyugdíjasok és az egészségügy helyzete

2017.03.17

Pável Márta

A nyugdíjasok és az egészségügy helyzete

Ez a két dolog összefügg, érzem ezt akkor is, amikor mint pártelnököt kérdezgetnek, főleg idősebbek, akik többet betegek az országos átlagnál. A nyugdíjasoktól rémhíreket kell hallgatnom, és várják, bizonygassam, nem igaz, de hát én sem tudok többet. Pontosan azért leírom: választ várok az illetékesektől, hogy ebből semmi sem igaz. Eddig nem méltatták AQP-t válaszra.

Igaz, a magam részéről nem mondhatok semmi rosszat az egészségügyről, mert talán, mint volt egészségügyis jól meg tudom választani, hogy hova menjek, vagy figyelembe veszik azt is, hogy az voltam. Az is igaz, senkinek sem akarok kiszolgáltatott lenni, se orvosnak, se embernek, és igyekszem maximálisan a magam egészségét megőrizni vagy visszaállítani. Ehhez viszont nagyban szükség van a hitre is, a hit viszont nincs meg az emberekben. Az emberek azt hiszik, hogy ők odatartják magukat, és majd az orvos vagy bárki meggyógyítja őket, saját maguk semmit sem tesznek hozzá.

Nagyon remélem, hogy csak rémhír, hogy nem küldik el az időseket drágább vizsgálatokra, vagy előbb legyintenek bajaikra, nem élesztik újra őket stb. Ilyen és hasonló súlyos dolgokkal jönnek, kérdezgetnek. A nyugdíjasok úgy érzik, nem törődnek velünk úgy, ahogy kellene. Az igaz, hogy az egészségügy úgy rohad, ahogy van. Többször mondtuk, hogy a hozzá nem értő Balogh úrnak már régen menni kellett volna! De nem, marad és minden pusztul. Az állam, úgy látszik, hogy ezt nem látja. Annyi rosszat látok, hallok, hogy nem mernek az emberek befeküdni a kórházba, még egy bütyök műtétet sem vállalok fel, tudván mennyi kórházi fertőzés van. Valósággal rettegnek, félnek az emberek a kórházba meneteltől. Ezt kellett elérni, vagy ez jó nekik, mert a nyugdíjas gyakrabban kerül oda, rövidesen meghal, és az államnak nem kell több nyugdíjat fizetni? Nagyon remélem, nem ez a cél. Több tucat esetet tudok a családomból, környezetemből, ha idősebb ember valamiért bekerül a krónikus osztályok egyikébe, onnan már kb. 80%-a nem jön ki. Van, mikor két nővér jut 20-30 emberre. Általános jelenség, hogy ha bemegy az ember bármelyik kórházba, székletszag terjeng mindenfelé. Külföldön is ez van? Nem. Igaz (15 éve) Fiumében láttam olyan kórházat, ahol injekciót sem engedtem adni magamnak, de ne ez legyen mérce! A többségükben magukkal nagyon eltelt orvosokat nem zavarja, hogy nekik, a ”fehérköpenyes isteneknek”, ahogyan egyszer medikáktól hallottam, ilyen illatok között kell élniük? Miért nem követelnek nagyobb rendet, vesznek fel több ápolót stb.? Nagyobb fizetést, hálapénzt lehet követelni – közben több olyan orvost ismertem, aki számolgatta, milyen jól jár az ápoló a kevéske pénzével, undorító…- de a mi biztonságunkat nem? Milyen egyoldalú dolog ez? Ilyen és hasonló körülmények miatt, a családok erejükön felül költségekbe verik magukat, hogy az idős, szeretett szülő még élhessen. Ez a magyar ellátás? Felháborító, ami itt megy.  Ettől vannak eltelve, megelégedve, „jobban élünk…”, a halál nem élet!

NEM szabd ezt hagyni! http://24.hu/belfold/2016/10/07/tobben-haltak-meg-korhazi-fertozesben-mint-  „A lap ír arról, hogy 2015-ben Magyarország közútjain 644-en vesztették életüket, vagyis többen haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben… összesen 691 halálesetről ír a beszámoló..” Még ez sem ébreszt fel senkit sem? Most, hogy nem költünk az olimpiára, ebből a pénzből, ha csak a felét az egészségügy felfejlesztésére használnák fel, akkor nagyon sokat tehetnénk. De ésszel, ne a közbeszerzések fölözzék le, ne arra menjen el pénz!

Az AQP lényegesen növelné az orvostanhallgatók számát (névleges, semmire sem használható diplomás képzés helyett), és magas ösztöndíjjal, majd rendes fizetéssel biztosítanánk, hogy hazánkban is maradjanak. Minden szinten meg kellene szüntetni az orvosi hálapénzt - ahogyan külföldön sincs! Helyette azokon a kiemelt területeken - ahol valóban keményen és MINŐSÉGIEN dolgozik egy orvos-, arányosság figyelembevételével és differenciáltan kellene emelni a béreket. Kiemelt lenne a sebészet, nőgyógyászat, de vannak más területek is. Ahol sok a hiba, ott nem vagy alig kellene emelni, minőségi munkát kell megkövetelni. Elégedettségi ívet kellene kitöltetni névtelenül minden beteggel. Aki nem dolgozik rendesen, emberségesen, az nem baj, ha külföldre megy, menjen. De aki igazi orvos, minőségien teszi az emberek gyógyítását, az rendesen európai szinten kapja meg a bérezését. Tűrhetetlen, hogy ha egy szegényebb nő terhes lesz, már elejétől fogva azon rettegjen, hogy fizeti ki hálapénzben az orvosát! Ez a nagy családpolitika? Ez szemfogatás! Most sokan, illetve a többség azért nem mernek szólni, mert kiszolgáltatottnak érzik magukat. Mi az, hogy minimum százezertől indul egy szülés, ahogy a nőktől hallom, és ha magánklinikára  megy, már milliós is a végeredmény?   Hova jutottunk, és akkor az átlagbér ettől hol van?  

Menjünk vissza a nyugdíjasok helyzetére. 

A különböző számítások szerint 41-50% közé tehető a létminimumon élők száma, ennek nagy része nyugdíjas.   http://index.hu/gazdasag/2016/08/03/ot_magyar_kap_millios_nyugdijat/

100-200 ezer forint közötti összeg  822 ezer nyugdíjasnak jár, egy millióan, vagyis a nyugdíjasok fele kap havi 50-100 ezer forint közötti összeget,  több mint 72 ezer embernek pedig 50 ezer forintnál is kevesebb jár havonta.”

Ebből hogy fizetgessen az orvosnak valaki, meg hogyan váltsa ki a gyógyszereit? Miből egyenek, miből fűtsenek? De jól élünk, persze, már aki!  Ezek olyan lehetetlen, és olyan antiszociális dolgok, hogy mindenféleképpen lépni kell. Nincs hova menekülnie a nyugdíjasnak, sok nyugdíjas otthonról - később kiderül…- szinte halálgyár.  Ne legyen a mi magyar népünk a kapitalista gazdasági szívtelen érdekek színhelye. Könyörgöm, ne a  spártai rendszer legyen  mérvadó a mai idősek sorsa felett, hogy aki gazdaságilag már nem hoz  mérhető profitot, azt le kelljen lökni egy szikláról. Senki sem Isten, senki sem dönthet a másik éltéről, csak Isten, vagy saját maga: az orvosok sem, mert mentésre esküdtek!  Lassan így alakul az istentelen társadalom sorsa, az eredménye nem tűri azokat az időseket, akik felnevelték őket, akik az országot a legnehezebb időkben is megtartották. Nem értékeli a bölcsességüket, a szeretetüket, az értékeiket, a tudásukat, amiket át kellene  venni a fiataloknak, a társadalomnak, hogy életképes maradjon.  A társadalomnak értékelni kellene, megtanulni, hogy a régi módszerek ismerete mennyire hasznos lehet.  

  Az egészségügyi ellátás mindenkinek jár, kismamáknak, cigányoknak, szegényeknek, nyugdíjasoknak, úgy kell működtetni, hogy egyenlő esélyek legyenek, egyenlő elbánásban részesüljenek. Naponta hallani, hogy a sürgősségi felvételi osztályokon micsoda tömeg van. Előfordul, hogy valaki vakbélgyulladással órákat áll a fal mellett, mert ülőhely sincs, sorra sem kerül stb. Ezek tűrhetetlen állapotok, ilyet nem lehet megengedni.

Ismétlem, Balogh urat azonnal el kell küldeni, és helyette egy szociális, humánus, hozzáértő orvos embert kell odatenni, aki megoldást kínál az emberek bajaira.  Kérem az Orbán urat – mi amiben lehet lojálisak voltunk Ön felé -, a mi pártunk nem sokat támadja Önt, kérjük, hallgasson erre az írásra. Higgye el, Önnek is el fog jönni az a hatvan év, lehet, hogy van pénze, hogy elmenjek külföldre gyógyíttatni magát, de azért az ismerősei, rokonai körében nem biztos, hogy mindenkinek lehetősége van erre. Az Ön tömeges szavazóinak meg már kétséges, hogy külföldi gyógykezelésre is van pénze. Milyen dolog az már, hogy hazánkból menekülni kell, ha betegek vagyunk? A Parlamentben is sok idős ember van, nem biztos, hogy mindig ennyi pénzük lesz…, belekerülnek ezekbe az áldatlan helyzetekbe ők is. Tegyenek ellene, kérem, változtassanak, ne engedjék, hogy tovább rohadjon az egész egészségügy, ébresztő! Tenni kell valamit, és nem csak azért, mert választás jön, hanem mert az ÉLET A LEGNAGYOBB KINCS, amit őrizni kell! Kérem, tegyék rendbe az egészségügyet, és a nyugdíjasok helyzetét is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szomorú kép

(Szági, 2017.03.20 14:54)

Sajnos így igaz. Lassan már a legelkötelezettebb orvosok és ápolók is feladás-közeli állapotban vannak. Drasztikus lépések kellenének így az utolsó pillanat körül.

Re: Szomorú kép

(Márta, 2017.03.20 19:04)

Köszönöm

Egyetértek

(Sas, 2017.03.19 15:00)

Sajnos ez a valóság, valóban tenni kéne!

Tapasztaltam

(Olivarez, 2017.03.18 18:28)

Volt szerencsém huzamosabb ideig kórházban tölteni az időmet, megtapasztaltam, amiről a cikk szól és a többi hozzászóló is ír.
Adja Isten, hogy halló fülekre találjon az írás illetékes körökben is!

Cikk

(Sándor, 2017.03.18 08:02)

Egyetértek.

Kegyetlen rendszer

(Napraforgó, 2017.03.18 07:10)

Valóban borzasztó. Tudok olyan idős hölgyről, akinek a szemébe mondták, hogy nagyon fájdalmas gondjával nem műtik meg. Kora miatt már csak életmentő beavatkozásokat végezhetnek rajta. Választhatja a morfint.

Egészségügyi körökben hallani, hogy a protéziseket is csak garanciális idejük és a beteg várható életkora függvényében engedélyezi az OEP. Azt tudom, szép dolog a statisztika, de nem lennék szívesen olyan ember helyében (kb.5%), aki borzalmas csípő- vagy térdfájdalmak közepette múlja felül várható életkorát.

A helyzet siralmas

(Nikodémus, 2017.03.17 22:08)

Saját magam tapasztaltam: A Szent Imre Kórházban az egyik látogatói WC-ben évek óta nincs befejezve semmi: Az, hogy nincs WC-papír és nincs szappan, az a legkevesebb. Az egyik helyen a mosdó is hiányzik, a vész esetén meghúzni feliratnál nincs semmi, amit meg lehetne húzni, sorolhatnám... és ez még csak a WC... ha bemegyek rosszul leszek... tragédia ami itt van.

Sajnos

(Balázs, 2017.03.17 17:41)

Bizony, szörnyű állapotok vannak.

Remélem, eljut

(Janka, 2017.03.17 16:14)

Nagyon igaz írás, remélem, eljut a döntéshozókhoz a kiáltás és nyitott fülekre talál... Egy ismerősöm szörnyű görcsök közepette várt pont vakbélgyanuval 8 órát nemrég a sürgősségin...majd nem tudva,mi baja,hazaküldték.